TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu Harran Üniversitesinde Çalıştay düzenledi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu, Harran Üniversitesi ev sahipliğinde önemli bir çalıştaya imza attı. Çalıştay kapsamında uzman isimler tarafından önemli sunum gerçekleştirildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu, Harran Üniversitesi ev sahipliğinde önemli bir çalıştaya imza attı.
Kadına yönelik şiddetin nedenleri, etkileri ve çözüm yollarının ele alındığı programda, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri ve kamu yetkilileri bir araya gelerek kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.
Harran Üniversitesinde gerçekleşen çalıştayda, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Hulki Cevizoğlu, milletvekilleri Zuhal Karakoç Dora, Fatma Serap Ekmekçi, Ayşe Sibel Ersoy, Mustafa Alkayış, Sevda Erdoğan Kılıç ve Asuman Yazmacı, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, rektör yardımcıları, akademisyenler, Kadın Hakları Savunucuları, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Temsilcileri ile Emniyet ve Jandarma yetkilileri de yer aldı.
KOMİSYONU ÜYELERİNDEN REKTÖR GÜLLÜOĞLU’NA ZİYARET
Program, TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu üyelerinin Rektör Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu’nu makamında ziyaret etmesiyle başladı.
Ziyarette, Rektör Prof.Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu Harran Üniversitesi ve Şanlıurfa’nın toplumsal yapısı hakkında bilgi vererek, kadına yönelik şiddetle mücadelede üniversitenin yürüttüğü çalışmalar hakkında komisyon üyelerini bilgilendirdi.
Görüşmenin sonunda, Komisyon Başkanı Mustafa Hulki Cevizoğlu’na günün anısına plaket takdim edildi.
Programın ikinci bölümünde, Harran Üniversitesi Senato Odasında düzenlenen “Aile ve Kadın Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Açılış konuşmalarını TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Hulki Cevizoğlu ve Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu yaptı.
Konuşmalarda, kadına yönelik şiddetle mücadelenin sadece hukuki değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel boyutlarıyla ele alınması gerektiği vurgulandı.
UZMAN İSİMLERDEN ÖNEMLİ SUNUMLAR
Çalıştay kapsamında uzman isimler tarafından önemli sunum gerçekleştirildi; ‘Şanlıurfa İlinde Kadına Yönelik Şiddete Dair Verilerin Değerlendirilmesi’ sunumuyla Şanlıurfa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ŞÖNİM Müdürü Rezan Yavuz, ‘Bölgede Kadına Yönelik Ayrımcılık ve Şiddeti Etkileyen Sosyo-Kültürel Değerler ve Mekanizmalar’ sunumuyla Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Ökten, ‘Kadına Yönelik Şiddet Konusunda Kültürel Kodların Etkisi ve Şiddetin Önlenmesinde Dini Referansların Önemi’ sunumuyla Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Çakmak ve ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Getirdiği Yenilikler ve Öneriler’ sunumuyla Harran Üniversitesi İİBF İşletme Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi ve Avukat Mehmet Doğar birer sunum gerçekleştirdiler.
KOMİSYONUN TEMEL AMACI
TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Hulki Cevizoğlu, komisyonun temel amacının Türkiye ve çevresindeki kadına yönelik ayrımcılığın ve şiddetin araştırılması olduğunu vurguladı. Dünyadaki ve Türkiye'deki mevcut önlemleri ve mevzuat düzenlemelerini inceleyen komisyon, çalışmalarını dört ay içinde tamamlayarak bir rapor oluşturmayı hedefliyor.
RAPOR ÇALIŞMALARI
TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Hulki Cevizoğlu, hızlı ve derinlemesine incelemeler yaptıklarını ifade ederek, "Henüz yazım aşamasında olmamıza rağmen yaklaşık 750 sayfalık bir rapor hazırlandı. Bunu en kısa sürede tamamlayıp, kamuoyuna ve Türk Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna sunacağız" dedi. Kamu kuruluşlarından uzmanların katıldığı çalışmalar, her bakanlığı kapsayan bir ekip tarafından yürütülüyor.
ŞANLIURFA'DAKİ DURUM
Şanlıurfa'daki toplantılarında alınan bilgilerin sevindirici olduğunu belirten TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Hulki Cevizoğlu, “15 Mart 2025 itibarıyla emniyete intikal eden hiçbir kadına şiddet vakası olmadığını öğrendik. Bu gerçekten sevindirici bir gelişme. Nazar değmesin diyelim. İnşallah yıl sonuna kadar böyle devam eder. Bu, mutlu edici bir durum" diye konuştu.
BİRLİKTE ÇALIŞMA VE GELECEK PLANLARI
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve komisyon üyesi Cevahir Asuman Yazmacı da, Elazığ ve Diyarbakır'daki temaslarının ardından Şanlıurfa'da çalışmalarını sürdürdüklerini aktararak, hazırlayacakları raporu TBMM Genel Kurulu'na sunacaklarını dile getirdi.
SORU-CEVAP İLE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNULDU
Sunumların ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde, katılımcılar görüş ve önerilerini dile getirerek, çözüm önerileri sundu.
Çalıştay, akademik ve toplumsal iş birliği çerçevesinde kadına yönelik şiddetle mücadelede daha etkili politikalar geliştirilmesi gerektiği mesajıyla sona erdi.
Benzer Haberler
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Ödül Töreninde
Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet himayesindeki çocuklarla iftar sofrasında bir araya geldi
TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu Harran Üniversitesinde Çalıştay düzenledi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyükelçiler ile İftar programında; “Küresel karar alma mekanizmalarının dünyanın değişen şartlarına uyum sağlamasının vakti çoktan gelmiştir”
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, şehit aileleriyle iftar programında
Şanlıurfa’da Vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesinin İftar Çadırlarında Oruçlarını açtı
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 8. Olağan Büyük Kongresinde;
APA 15. Genel Kurul Toplantısı sona erdi