Telefon
WhatsApp
SON DAKİKA :
Şanlıurfa TYB'de, Gazetecilik konuşuldu
300 X 250 Reklam Alanı

Şanlıurfa TYB’de Gazetecilik konuşuldu

 

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şubesinin bu haftaki konukları duayen Gazeteciler ve Cemiyet Başkanları oldu.

 

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şubesi tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle TYB binasında etkinlik düzenlendi.

 

Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi Başkanı Cuma Ağaç moderatörlüğünde düzenlenen programa Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat, Gazete İpekyol İmtiyaz Sahibi Mustafa Arısüt, Güneydoğu TV Genel Yayın Müdürü Faruk Bayık, Yeni Urfa Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Şahban Kılıç, Gazeteci Yazar Müslüm Abacıoğlu, Gazeteci Tahir Çoşandal, Gazeteci Müslüm Çap, TYB üyelerinden Köşe Yazarları Mehmet Sarmış, Gül San, Kamile Özdemir, Meral Bayat, Mehmet Emin Karahan, Mehmet Emin Özçınar, Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Aslan, Sendikacı Yazar Ahmet Kaytan, Abdurrahman Uğurlu, Abdulkadir Karacabey ve çok sayıda TYB üyeleri katıldı.

 

Programda gazeteciler, mesleğe ne zaman ve nasıl başladıklarını, yaşadıkları sıkıntıları ve meslek ile ilgili anılarını paylaştılar.

 

DUAYEN GAZETECİLERLE GAZETECİLİĞİ KONUŞTUK

 

Programın açılışında konuşan TYB Şanlıurfa İl Başkanı Cuma Ağaç, gazetecilik, yazarlık ve siyaset hayatından ve kısaca geçtiğimiz gün gerçekleştirilen TYB Kongresinden bahsederek, Şanlıurfa TYB’de kimsenin aday olmadığını, Başkanlık yapması istenilen arkadaşın önerildiği, o arkadaşında çok önemli bir sorunu veya işi yoksa kabul ettiğini ve görevi üstlenerek en iyi şekilde yapmaya çalıştığını belirterek, TYB Yönetim Kurulu  ve Denetim Kurulu Üyelerini tanıtarak, “Bilindiği gibi yarım asırdır, 24. Yılımızı dolduruyoruz, 25. Yılımıza gireceğiz TYB olarak. Ben kurucu Başkanlardan biriyim. Benden sonra Mehmet Sarmış hocamız, Mahmut Kaya Hocamız da Başkanlık görevlerini üstlendiler. Bu sefer tekrar bize tevdi edildi. Allah’ın izniyle Yazarlarımızın görüş ve önerilerini, şairlerimizin şiirlerini zaman zaman düzenleyeceğimiz programlarla da kamu oyuna duyuracağız. Bu arada aramızda bulunan ve birçoğu da üyemiz olan basın mensuplarımızı da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle Şanlıurfa Yazarlar Birliği olarak ağırlamak, onure etmek, gazeteciliği konuşmak maksadıyla da bu geceki konuklarımızı duayen gazetecilerden seçtik” dedi.

Bilindiği gibi; Yeni yönetim şöyle oluşmuştu:

TYB Şanlıurfa Şube Başkanı: Cuma AĞAÇ

Yönetim Kurulu Asil üyeleri:

Prof. Dr. Ömer Sabuncu, Ömer Faruk Kazancı, Mehmet Emin Özçınar ve Mehmet Tahir Çoşandal.

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri:

Eyyüp Azlal, Nusret Yılmaz, Vehbi Uzundağ, Ahmet Aslan ve Gül San.

Genel Merkez Üst Kurul Delegeleri:

Prof.Dr.Mahmut Kaya, Veysel Polat, Müslüm Abacıoğlu, Vehbi Uzundağ, Nusret Yılmaz, Abdülkadir Karacabey, Kamile Özdemir, Gül San, Salih Bencik, Mehmet Akbaş, Muharrem Çelik.

DİJİTAL MEDYA GAZETELERİN ÖNÜNE GEÇTİ

 

Kısaca gazetecilik mesleğine başlamasından bahsettikten sonra Dijital Medyanın Gazetelerin önüne geçtiğini ve olur olmaz, araştırılmadan kulaktan duyma bilgiler aktarılarak basın camiasını adeta zora soktuğunu belirten Güneydoğu TV Genel Yayın Müdürü Faruk Bayuk, “Gazetecilik, halkın bilinçlenmesinde, toplumun yaşanan sosyal, siyasal, kültürel ve en önemlisi de ekonomik gelişmelerden haberdar olmasında, temel bir görev üstlenen, toplumsal barış, huzur ve güven ortamının güçlenmesinde belirleyici bir rol oynayan bir meslektir. Bununla birlikte, vatandaşların talep ve beklentilerini yansıtarak ilgili kurumlara ulaştırmada önemli bir kamu görevini yerine getirmektedir. Elbette, bu görevini yerine getirirken farklı dünya görüşünde ve ideolojik, etnik ve dinsel düşüncede olan toplumsal kesimler arasında ayrımcılık yapmadan, objektif bir anlayışla hareket etmektedir” dedi.

 

BASININ GÜCÜ VE MEŞRULUĞU ANAYASADAN GELİR

 

Anayasal Demokratik yönetimlerinde basının yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü kuvvet olduğunu ifade eden Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı ve GAP Gündemi Gazetesi İmtiyaz Sahibi Veysel Polat, “Basın; yasama, yürütme ve yargıyı millet adına denetleyen, izleyen ve hatta hizaya sokan bir güçtür. Basının gücü ve meşruluğu Anayasa’dan gelir. Basın, görevini yerine getirmesi yönüyle güç kazanır. Basın engellenemez ve sansürlenemez. 80 milyon vatandaşın haber alma hakkı engellenemez. Yasama, Yürütme ve Yargının neler yaptıklarını öğrenmek vatandaşın hakkıdır ve vatandaşlar da bunu öğrenmek zorundadır. Vatandaşlar bu bilgi alma hakkını basın aracılığıyla yapar” diye konuştu.

 

Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat, özellikle yerel gazetelerin gücünü devam ettirmesi için hiç değilse abone olmalarının çok önemli olduğunu, aldıkları 100 TL gibi aylık abone ücretinin ise doğrudan gazeteyi bayiye ve abonelere ulaştıran arkadaşa verildiğini söyledi.

 

MADDİYATI ÖN PLANDA TUTAN BAZI BASIN MENSUPLARI CAMİAYI ZORA SOKUYOR

 

Gazete İpekyol İmtiyaz Sahibi Mustafa Arısüt ise, gazetecilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı ve Gazeteciliği en fazla zedeleyen unsurun şantajcılık olduğunu, bu durumun basın ilkeleri ve medya etiğine göre yayın yapan gazetecileri rahatsız ettiğini belirtti.

 

Gazeteciliği en fazla zedeleyen unsurun şantajcılık olduğunu belirten Gazete İpekyol İmtiyaz Sahibi Mustafa Arısüt, diğer gazeteci arkadaşlar gibi basın hayatından bahsettikten sonra, son zamanlarda maddiyat uğruna tehditkar davranan bazı basın mensuplarının camiayı zora soktuğunu belirterek, “Daha önce konuşan arkadaşlarında belirttiği gibi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlamak için bir aradayız. Gazetecilik, halkın bilinçlenmesinde, toplumun yaşanan sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik gelişmelerden haberdar olmasında, temel bir görev üstlenen, toplumsal barış, huzur ve güven ortamının güçlenmesinde belirleyici bir rol oynayan bir meslektir. Gazetecilik mesleğinin en önemli şiarı da objektifliktir. Gazetecilerin hem ekonomik olarak hem de çalışma koşulları açısından zorlu bir görevi yerine getirmektedir. Birçok defa şiddete maruz kalabilmekte, Gazze’de olduğu gibi özellikle savaş ve şiddet ortamında meslekleri uğruna hayatlarını bile kaybetmektedirler. Güçlü ve özgür basın demek, güçlü demokrasi demektir. Şüphesiz bu da beraberinde güçlü bir ekonomiyi getirecektir” şeklinde konuştu.

 

GAZETECİLİKTE 53 YIL

 

1970 – 1971 yıllarından beri birçok gazete ve Haber Ajanslarında görev aldığını belirten ve aynı zamanda emekli Öğretmen olan Müslüm Abacıoğlu da, artık yaşlandığını, 18 yılı aşkın süre Türkiye Gazetesi ve daha sonra da Akşam Gazetesi Bölge Muhabiri olarak görevini sürdürdüğünü, son zamanlarda haberciliği yavaşlattığını ancak bırakamadığını, dolayısıyla da hiçbir maddiyat gözetmeden kendi haftalık olarak yerel gazetesini de çıkardığını ve zaman zaman ileriki bir tarihe kadar durduğunu, Öğretmenlik mesleğinden 27 yıl sonra 2005 yılında emekli olduğunu ancak 53 yıldır Gazetecilik mesleğini sürdürdüğünü söyledi.

 

Bilindiği gibi, Müslüm ABACIOĞLU, 1979 yılından itibaren Zonguldak-Ereğli, Afyon-Sincanlı, Şanlıurfa ve köylerinde çalıştı. Gazeteciliği “Halka Hizmet” olarak düşünüp, devam ettirdi. 2005 yılı Temmuz ayında öğretmenlik mesleğinin 27. yılında iken emekli oldu. 1970'li yıllarda Günaydın Gazetesi, Hayat Mecmuası, Hayat Spor ve Türk Spor Mecmuaları,  Anadolu Ajansı, Dünya Gazetesi ve Milli Gazete muhabiri olarak çalıştı. 1978 yılında Son Havadis Gazetesinin de Şanlıurfa Muhabirliğini üstlendi. 1977 yılından itibaren 18 yılı aşkın süre Türkiye Gazetesi, (İHA) İhlâs Haber Ajansı (dolaylı olarak da TGRT) camiasında muhabirlik başta olmak üzere çeşitli görevlerde bulundu. 1992 / 1993 yıllarından itibaren Akşam Gazetesi gurubu (AKŞAM / GÜNEŞ ve zaman zaman yayınlanan Dergi ve İlave yayınlar) yayınlarının muhabiri olarak görev yapmaya başladı. Akşam Gazetesi satılınca 2022 yılı başlarından itibaren haberlerde imza kullanılmayacağı belirtilmesine rağmen çalışmalarını sürdürdü. Daha sonraki aylarda da muhabirlik işini yavaşlattı. 1998 yılında haftalık mahalli YENİDOĞUŞ, daha sonraki yıllarda YENİDENDOĞUŞ, Urfa HAYAT, ATILIM ve Güneydoğu HAKİKAT Gazetelerini çıkardı. Gazetecilik dalında düzenlenen yarışmalarda yaptığı haberlerle ve çektiği fotoğraflarla çok sayıda ödüller aldı. Gazetecilik ve Öğretmenlikte meslektaşlarına yardımcı ve kaynak oldu. 1970’li yıllarda yazmaya başladığı yüzlerce şiirleri HAYAT Mecmuası ve çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı. Hiçbir konuda ön plana çıkmayı önemsemedi ancak çevresindekileri yönlendirdi. 2002 yılında "Her Yönüyle Şanlıurfa" (AllAbaut Şanlıurfa) CD'sinin haber, fotoğraf ve çeşitli araştırma yazılarını hazırladı. 2004 yılında "Hayat Bin Kays El Harrani ve Harran" kitabını (2 baskı) yayınladı. Hayat Bin Kays El Harrani ve İmam Muhammed Bakır isimli kitabı da Kültür Bakanlığı yayınları arasında okuyucularına ulaştırıldı.

2022 yılında Evliyalar, Enbiyalar ve Şanlıurfa (ilki siyah-beyaz 2. baskısı renkli) ve İsmi Urfa ile anılan Peygamberler isimli kitaplarını okuyucularının beğenisine sundu. Günlük yerel GAP Gündemi, Şanlıurfa Olay Gazetesi ve Güneydoğu Life Dergisinde çalışmalarına devam ederken, Urfanatik Gazetesinde de Köşe Yazıları ile Dini Sayfaların (Cuma Sayfası ve Ramazan Sayfası) hazırlanmasına da yardımcı oldu. AKŞAM Gazetesinde de bir Ramazan ayı boyunca Ramazan Sayfasının hazırlanmasında yardımcı oldu. Toplumu ilgilendiren çok önemli konular ve dini sohbet ağırlıklı köşe yazıları; halen, www.gazeteipekyol.com, www.sanliurfaolay.com, www.mercekhabergazetesi.com, www.ulakci.com, www.ilkhavadis.com vb çeşitli web sitelerinde ve Şanlıurfa’nın yerel gazetelerinden İpekyol gazetesinde yayınlanıyor.  

 

Sendikacı Yazar Ahmet Kaytan da, kısaca sendikacılık ve siyaset hayatından da bahsederek, gazetecilek mesleğinin çok önemli bir görev icra ettiğini, kendisinin de camiada bazı görevler üstlendiğini ancak her gittiği yerde siyasetin üzerine bulaşmış olacağı esprisiyle gittiği her yerde siyasetten uzak durmaya çalıştığını ancak duramadığını belirtti. 

 

Daha sonra konuşan Gazeteci ve Yazarla da kısaca gazetecilik hayatlarından bahsederek önerilerde bulundular.

 

Yeni Urfa Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Şahban Kılıç, Akit Gazetesi Muhabiri Tahir Çoşandal, Gazeteci Müslüm Çap, TYB üyelerinden Köşe Yazarları Mehmet Sarmış, Gül San, Kamile Özdemir, Meral Bayat, Mehmet Emin Karahan, Mehmet Emin Özçınar, Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Aslan, Sendikacı Yazar Ahmet Kaytan ve Abdurrahman Uğurlu da öncelikle kendilerinin basın camiasına nasıl başladıklarından ve basının nasıl olması gerektiğinden ve günümüz gazetecilerinin olumsuzluklarından da bahsederek, bir gazeteciliğin öneminden bahsettiler.

 

 

gümüş

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

300 X 250 Reklam Alanı

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 16 14 0 44
2 FB  Fenerbahçe 16 11 2 36
3 SAMS  Samsunspor 16 9 4 30
4 GÖZ  Göztepe 16 8 4 28
5 EYP  Eyüpspor 17 7 4 27
6 BJK  Beşiktaş 16 7 4 26
7 İBFK  Başakşehir 16 6 5 23
8 GFK  Gaziantep FK 16 6 7 21
9 ANT  Antalyaspor 16 6 7 21
10 KSM  Kasımpaşa 16 4 4 20
11 KON  Konyaspor 16 5 6 20
12 ÇRZ  Ç.Rizespor 16 6 8 20
13 TS  Trabzonspor 16 4 5 19
14 SVS  Sivasspor 17 5 8 19
15 ALNY  Alanyaspor 16 4 6 18
16 KYS  Kayserispor 16 3 7 15
17 BOD  Bodrum 16 4 10 14
18 HTY  Hatayspor 16 1 9 9
19 ADS  Adana Demir. 16 2 12 5
20

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Yazarlarımız

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150