Telefon
WhatsApp
SON DAKİKA :
Dünya Neolitik Kongresi Harran Üniversitesinde başladı
300 X 250 Reklam Alanı

Şanlıurfa, ‘Dünya Neolitik Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’de bir ilk olarak 63 ülkeden 486 kurum 1000’i aşkın bilim insanını bir araya getiren Dünya Neolitik Kongresi, Harran Üniversitesinde başladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Mehmet Akif İnan Konferans Salonunda resmi açılış töreni yapılan Dünya Neolitik Kongresi,Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde ilk oturumu ile start aldı.

64'ü aşkın ülke ve 487 kurumdan bine yakın bilim insanının katıldığı kongrede, dünyanın dört bir yanından arkeologlar, tarihçiler ve bilim insanları bir araya geldi.

Katılımcılar, Neolitik döneme dair araştırmalarını ve bulgularını paylaşacak, böylece tarihin yeniden yazılmasına katkı sağlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının desteklediği, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile birincisi düzenlenen Dünya Neolitik Kongresinin açılış oturumu, Osmanbey Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

ŞANLIURFA BİR AÇIK HAVA MÜZESİDİR

 Şanlıurfa’nın yapılan arkeolojik kazılarla tarihin yeniden yazılmasına vesile olan, sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleriyle adeta bir ‘Açık Hava Müzesi’ olduğunu belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, “Şanlıurfa, tarih boyunca birçok medeniyeti bağrında yaşatmış, zenginliğini farklı kültürlerden beslenerek kazanmış bir mozaik şehirdir” ifadelerine yer verdi.

Dünya’da ilk kez düzenlenen Neolitik kongresinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, İngilizce yaptığı konuşmada, kongrenin Şanlıurfa’da yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Son yıllarda dünya üzerinde yıldızı en çok parlayan ve en çok tanınan şehir Şanlıurfa’dır. Bu zengin mirasa karşı büyük bir sorumluluğumuz var. Burada, Şanlıurfa’nın kadim tarihini konuşacak olan aydınlar ve bilim insanları, inanıyorum ki hepimiz için yol gösterici meşaleler yakacaklardır” diye konuştu.

ŞANLIURFA FARKLI KÜLTÜRLERİN HARMANLANDIĞI MOZAİK BİR ŞEHİRDİR

 Kongrenin Şanlıurfa’da yapılması, tarihin en eski izlerini taşıyan bu topraklarda Neolitik Çağ’ın aydınlanmasını konuşmak ve tartışmak için büyük bir anlam taşıdığını ifade eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, “Şanlıurfa yapılan arkeolojik kazılarla tarihin yeniden yazılmasına vesile olan, sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleriyle adeta bir ‘Açık Hava Müzesi’ olarak anılan, tarih boyunca birçok medeniyeti bağrında yaşatmış, zenginliğini farklı kültürlerden beslenerek kazanmış bir mozaik şehirdir” dedi.

ŞANLIURFA ÖYLE BİR ŞEHİR Kİ, NERESİNE EL ATARSANIZ, ORADAN MAZİ FIŞKIRIYOR, TARİH AKIYOR

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar konuşmasını şu sözlerle sürdürdü;

“Şanlıurfa, öyle bir şehir ki, neresine el atarsanız, oradan mazi fışkırıyor, tarih akıyor. Dünyanın en büyük doğal akvaryumu olan Halil-ür Rahman Gölü, mucizeler sahibi Hz. İbrahim’in mekânı ve sabrın zirvesi Hz. Eyyüp Peygamberin Çilegahı,  12 bin yıllık geçmişiyle tarihin yeniden yazılmasına vesile olan Göbeklitepe, son arkeolojik çalışmalarıyla dünyayı heyecanlandıran Karahantepe, dünyanın ilk İslam Üniversitesi olarak kabul edilen Harran Harabeleri, Soğmatar, Şuayip Şehri ve Bazda Mağaraları, dünyanın en büyük nekropol alanı olarak bilinen Tarihi Kızılkoyun Mağaraları, Halepli Bahçe'de ortaya çıkarılan Amazon Kraliçeleri Mozaiği, Neolitik döneme ait olduğu tespit edilen dünyanın en eski heykeli olan Balıklıgöl Heykeli, Urfa’nın dünyaya sunduğu eşsiz değerlerdir. Şanlıurfa, dünya coğrafyasında kuruluş tarihi kesin olarak belirlenemeyen nadir şehirlerden biridir. Her arkeolojik kazı, Göbeklitepe ve Karahantepe gibi bulgularla tarihi biraz daha geriye götürmekte ve dünya tarihini yeniden yazdırmaktadır. Bu keşifler, zamanla Şanlıurfa’nın tarihini daha da derinleştirmekte ve bu toprakları ‘Dünyada en çok arkeolojik kazı yapılması gereken yer’ konumunda tutmaktadır. Şanlıurfa, dünya arkeolojisi içinde bu özel yerini hala korumaktadır. Burada, Şanlıurfa’nın kadim tarihini konuşacak olan aydınlar ve bilim insanları, inanıyorum ki hepimiz için yol gösterici meşaleler yakacaklardır. Kongrede ortaya çıkacak fikirlerin, kadim şehrimiz için önemli birer referans olacağına inanıyorum. Bu güzel programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” İfadelerini kullandı.

ŞANLIURFA’NIN  TARİHİ GEÇMİŞİYLE GURUR DUYUYORUZ

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ise, kentin tarihi geçmişiyle gurur duyduklarını ifade etti.

Taş Tepeler Projesi ile kentte eş zamanlı birçok noktada kazı yapıldığını anlatan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, “Kazılarımızı birçok üniversiteyle işbirliğiyle gerçekleştiriyoruz. Özellikle İstanbul Üniversitesi çok sayıda çalışmamıza akademik olarak destek oldu. Bu kongrenin dünyadaki neolitik dönem araştırmalarına önemli katkı sunacağına inanıyoruz” diye konuştu.

BU ORGANİZASYONUN BAŞARILI GEÇMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM

İlk oturumun açılışında söz alan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu dünya genelinde bir çok ülkeden gelen bilim insanlarını buluşturan büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek; “Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından başlatılan Taş Tepeler Projesi kapsamında Göbeklitepe, Karahantepe, Çakmaktepe, Sefertepe ve Sayburç gibi bir çok projede Harran Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi birlikte kazı çalışmalarına devam etmekteyiz. Devam eden bu kazı çalışmalarımızı Dünya Neolitik Kongresinde masaya yatıracağız. Tarihin sıfır noktası olarak adlandırılan kadim şehrimizde düzenlenen bu organizasyonun başarılı geçmesini temenni ediyorum” dedi.

PAYDAŞ KURUMLARLA BİRLİKTE 226 PROJE YÜRÜTÜYORUZ

Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi 81 yaşındaki Prof. Dr. Mehmet Özdoğan da, Türkiye genelinde neolitik döneme ilişkin yürüttüğü kazı çalışmalarının detayını anlattı.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar ise; “İstanbul Üniversitesi olarak Türkiye’nin birçok bölgesinde paydaş kurumlarla birlikte 226 proje yürütüyoruz. İnsanoğlunda geçmişini arama merakı hep var olmuştur. Bilim insanlarımız da bu merakı somutlaştırmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Tarihin sıfır noktası olan Şanlıurfa’da düzenlenen bu kongreye ev sahipliği yapan Harran Üniversitesi Rektörlüğüne, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine, Türk Hava Yollarına ve tüm paydaş kurumlara teşekkür ederim” diye konuştu.

Yüzlerce bilim insanının katıldığı ve birçok salonda aynı anda onlarca oturumun yapılacağı 4 Kasım 2024 tarihinde başlayıp 5 gün devam edecek olan kongre, 8 Kasım 2024 Cuma günü sona erecek.

Kongreye katılan bilim insanları ayrıca 6 Kasım Çarşamba günü Sefertepe, Karahantepe, Harbetsuvan, Göbeklitepe, Sayburç ve Çakmaktepe ören yerlerini de  ziyaret edecekler.

https://youtu.be/-mz0AEus8Qc

Video Linki: https://youtu.be/jbYoMI1xBQo

Alternatif Video Linki: https://we.tl/t-zlhtHcTQ8K

 

gümüş

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

300 X 250 Reklam Alanı

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 16 14 0 44
2 FB  Fenerbahçe 16 11 2 36
3 SAMS  Samsunspor 16 9 4 30
4 GÖZ  Göztepe 16 8 4 28
5 EYP  Eyüpspor 17 7 4 27
6 BJK  Beşiktaş 16 7 4 26
7 İBFK  Başakşehir 15 6 5 22
8 GFK  Gaziantep FK 16 6 7 21
9 ANT  Antalyaspor 16 6 7 21
10 KON  Konyaspor 16 5 6 20
11 ÇRZ  Ç.Rizespor 16 6 8 20
12 TS  Trabzonspor 16 4 5 19
13 KSM  Kasımpaşa 15 4 4 19
14 SVS  Sivasspor 17 5 8 19
15 ALNY  Alanyaspor 16 4 6 18
16 KYS  Kayserispor 16 3 7 15
17 BOD  Bodrum 16 4 10 14
18 HTY  Hatayspor 15 1 8 9
19 ADS  Adana Demir. 15 1 12 2
20

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Yazarlarımız

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150